Avfuktning
Är det bra ur miljösynpunkt att använda en avfuktare?

– Ja, det är det. Förutom att en avfuktare håller huset fritt från fukt och motverkar problem med till exempel mögel så är det ett energieffektivt alternativ till att torka tvätt – som dessutom ger 780W värmeenergi för varje liter vattenånga som kondenseras. Wood’s avfuktare tillverkas i Sverige och innehåller det moderna kylmediet R290, en typ av propan som har bevisat låg miljöpåverkan, ej skadar/förorenar vatten och varken innehåller flour eller klor.

Vilken avfuktare är mest energieffektiv?

– För att svara på detta måste man se till vilken rumsstorlek som är aktuell för avfuktare och hur den ska användas: är det för att hålla luftfuktigheten på en viss nivå eller för att torka tvätt?

Man bör också titta på hur mycket energi som går åt för att förånga varje liter vatten. Det är dock inte alltid det bästa alternativet att skaffa en maskin med den högsta dygnskapaciteten, de allra kraftfullaste avfuktarna är utvecklade för att snabbast möjligt torka ut ett utrymme efter exempelvis vattenskada eller översvämning och i dessa fall är energieffektiviteten inte högsta prioritet. En lämplig avfuktare för att hålla luftfuktigheten på en bra nivå samt torka tvätten är utvecklad för att vara så energieffektiv som möjligt och har många smarta inställningar, som timerfunktion och fuktighetsmätare, som gör att den blir både energismart och effektiv vid rätt användning.

Vad heter avfuktare på spanska och engelska?

– På spanska heter avfuktare deshumidificador, på engelska – dehumidifier. En avfuktare är en bra investering i exempelvis hus och lägenheter i Spanien, där klimatet under höst och vinter kan vara fuktigt, med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Temperaturskillnader mellan inomhus och utomhus skapar kondens och fukt inne, det kan vara svårt att torka tvätten och det kan även bli problem med fukt och mögel. En avfuktare från Wood’s LD-serie är ett energisnålt och smart sätt att både bli av med oönskad fukt inomhus och med en torkrumsavfuktare blåses även torr, varm luft ut och ger ett skönare inomhusklimat. För varje liter vattenånga som förångas får man tillbaka 780W i värmeenergi. Med hjälp av smart timerfunktion och inställning för önskad luftfuktighet samt möjlighet att enkelt ansluta en slang för avrinning av vatten så kan avfuktaren arbeta även när huset eller lägenheten står tomma, vilket både minskar den totala uppvärmningskostnaden och håller huset friskt.

Luftfuktare
Får man hälla/använda eteriska oljor i vattentanken på en luftfuktare från Wood’s?

Nej, detta kan skada luftfuktaren så man ska inte hälla några eteriska oljor i maskinen eller vattentanken.

När ska jag starta min luftfuktare?

Om luftfuktaren används i sovrum, var noggrann med att stänga dörren in till sovrummet så att inte fukten försvinner ut i andra utrymmen. Starta gärna luftfuktaren i god tid innan du går och lägger dig för att snabbt uppnå önskad luftfuktighet.

Kan jag ha igång min luftfuktare året runt?

Det är vanligare att en luftfuktare används för kontor och offentliga miljöer året om. Men torr luft kan uppstå även i privatbostäder eller lägenheter, så kontrollera luftfuktigheten med en hygrometer. Är fuktigheten låg, då kan en luftfuktare hjälpa till att skapa rätt nivå på fukten för din inomhusluft.