Kundcase

  Renare och hälsosammare lagermiljö hos Bagaren och Kocken

  Bagaren och Kocken är en av Nordens ledande e-handlare av köksutrustning och köksredskap. Framgången har lett till att de nu flyttat in i en större nybyggd anläggning i Torslanda, Göteborg. Den nya kombinerade kontors- och lagerlokalen är 16 000 kvadratmeter stor – en fördubbling av ytan jämfört med tidigare. Den växande kostymen har samtidigt ökat fokus på att bibehålla kvaliteten i alla led.

  Magnus Johansson, logistikansvarig, hos Bagaren och Kocken hade tidigare anlitat Woods Professional, för att lösa problem med dålig inomhusluft vid deras förra distributionscenter. Flytten till en nyare, större lokal, gjorde att Magnus tyckte det var ett perfekt tillfälle att installera en lösning som från dag ett förbättrade luftkvaliteten och såg till att arbetsmiljön var så bra som möjligt.

  Utmaningen

  “Med en så stor lagerbyggnad, var utmaningen att förbättra den dåliga inomhusluften, som ofta ledde till att varor och paket blev dammiga – vilket innebar extra arbete.”, säger Magnus.

  “Vi sökte efter en komplett lösning, inte bara en enstaka luftrenare som vi inte visste hur effektiv den egentligen var. Vi behövde ett heltäckande professionellt system som kunde analysera alla aspekter av inomhusklimatet och ge oss feedback om kapacitet och underhåll.”

  Bagaren Och Kocken headquarters

  Bagaren och Kocken huvudkontor

  ”Vi har hittat en komplett lösning för luftrening.” – Magnus Johansson, Logistikansvarig, Bagaren och Kocken

  Om Bagaren och Kocken

  • En av Nordens ledande e-handlare av köksutrustning
  • 143 anställda, varav 60 i lagerbyggnaden
  • Omsättning 932 miljoner kr 2020
  • 16 000 kvadratmeter kontor och lager i Göteborg

  Lösningen

  Personal från Wood’s Professional blev inbjudna till den nya anläggningen för att föreslå vilka steg som behövde tas för att framtidssäkra byggnaden med en skräddarsydd lösning för luftrening. Efter inledande diskussioner återkom Woods med en plan.

  Tio WPL-2300 luftrenare installerades tillsammans med fem Guardian AQM, luftkvalitetsmätare, båda med sensorer som gör det möjligt att följa statusen på luftkvaliteten från flera olika områden i lokalerna.

  Varje WPL-2300 är strategiskt placerad i slutet av varje mittgång på lagret för att plocka upp damm och andra partiklar så nära ”källan” som möjligt, och för att inte ta upp utrymme i lagrets noggrant planerade logistiska flöde.

  Eftersom WPL-2300 är designad för att smälta in i miljön står de inte i vägen för trafik och andra aktiviteter på lagret, som transport av varor och utrustning. Förmågan att fånga partiklar direkt där de uppstår eller virvlas upp är viktigt för att se till att så lite luftföroreningar som möjligt sprider sig vidare till människor och inventarier.

  Navet i hela lösningen är Wood’s Professionals egenutvecklade ProMore-system. Systemet ger användaren full kontroll över luftflöden och luftkvalitet genom att jämföra och analysera data som berör hela anläggningens inomhusklimat. ProMore ger även Woods möjlighet att få en överblick för att kunna föreslå förändringar och förbättringar.

  Genom att alla AQM-er och luftrenare rapporterar till ProMore behandlas och analyseras flera viktiga parametrar samtidigt. Partikelkoncentration, storlek på partiklar, koldioxid- och TVOC-nivåer samt aktuell temperatur och luftfuktighet –allt rapporteras och analyseras i realtid.

  Även luftrenarna har inbyggda sensorer för att bedöma luftkvaliteten. Varje luftrenare innehåller en komplett Guardian AQM-luftkvalitetsmätare för att kontinuerligt rapportera data och tillsammans med AQM-er, placerade i andra delar av byggnaden, skapa en samlad bild över inomhusmiljön i anläggningen.

  Efter att ha fått svart på vitt att partikelkoncentrationen avsevärt minskat efter installationen är Magnus med personal mycket nöjda med resultatet.

  ”Den lyckade implementeringen av Woods Professionals AQM-er och ProMore-system har varit ovärderligt för att identifiera kritiska områden där luftrening behövs, samtidigt som systemet övervakar luftkvaliteten och informerar oss om vad som händer.”

  Tio WPL 2300 luftfiltreringssystem i Bagaren och Kockens lager.

  WPL 2300 closeup

  WPL 2300

  Fler fördelar

  ”Sedan starten, har vi upplevt att samarbetet med Woods Professional varit väldigt givande. Från den första rådgivningen till själva installationen och återkopplingen. Vi märker idag en tydlig förbättring av lagermiljön jämfört med hur vi hade det i vår förra anläggning.”

  Magnus fortsätter: ”Ingen klagar på luftkvaliteten längre! Det som imponerar mest med Woods Professional är hur enkelt det är att bibehålla en ren inomhusmiljö med hjälp av deras teknik.”

  Wood’s Professional

  Wood’s har länge legat i framkant inom luftvård genom sina ledande produkter – avfuktare, luftrenare, portabel luftkonditionering och andra verktyg för att förbättra luftkvaliteten och inomhusmiljön i hem och på kontor. Wood’s Professional tillverkar och distribuerar lösningar och tjänster särskilt utvecklade för företag i industrin där behovet av att kunna styra och kontrollera luftkvaliteten inomhus finns.