Inomhusmiljö

  Konsten att tvätta och torka tvätt med hållbarhet i fokus

  2 min

   

  Tvätt och klädvård är en stor del av de flestas vardag, så hållbara knep gör stor skillnad för både miljö och plånbok.

  De flesta av oss lägger ner ett par timmar varje vecka på att tvätta, torka och vårda kläder och hemtextil. Oavsett om man bor i lägenhet och använder en gemensam tvättstuga eller om man bor i eget hus så kan man göra en insats för miljön genom att göra hållbara och smarta val. Det behöver inte betyda att allt blir dyrare, snarare tvärtom: ju mer hållbart du tvättar och torkar dina kläder och andra textilier desto mer ekonomiskt blir det. Här kommer lite smarta tips för hållbar tvätt och klädvård:

  • Tvättmedlet ska vara miljövänligt, drygt och ha resurssmart förpackning
  • Välj gärna ett flytande tvättmedel som är drygt, miljömärkt och har cirkulära förpackningsegenskaper. Flytande tvättmedel sliter mindre på textilier och lämnar inga avlagringar i tvättmaskin eller avloppsrör. Använd inte mer tvättmedel än vad tillverkaren rekommenderar, ofta behövs det mindre än man tror eftersom tvättmaskinerna är så effektiva idag.
  • Det lönar sig att välja energimärkt tvättmaskin
  • Moderna tvättmaskiner är energimärkta och genom att välja just de tvättprogram som använts för energimärkningen sparar man avsevärda mängder energi och vatten vid varje tvättning.

  Källa: https://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/tvattmaskiner/ 

  Anpassa temperaturen och tvätta inte i onödan

  Tvätta inte varmare än vad som behövs, mycket blir rent redan vid 40 grader och många gånger kan plagg som inte är särskilt nedsmutsade snabbtvättas i 30 grader.

  Fundera gärna också över hur ofta du behöver tvätta. Många plagg behöver bara vädras, enstaka fläckar kan tas ur för hand (men gnugga aldrig) och vissa småplagg kan lätt sköljas upp i handfatet, vilket också ger känsliga textilier längre liv.

  Skippa sköljmedel och använd mormors naturliga husmorsalternativ

  Visste du att sköljmedel fungerar genom att täcka plaggets yta med mikroskopiska polymerer, alltså plastpartiklar? Ett bättre, billigare och mer skonsamt alternativ till sköljmedel är att använda lite ättika i stället, det gör både att tyget blir mjukare, att eventuell dålig lukt försvinner och att tvättmaskinen hålls ren inuti. Så här kan du blanda ättika till miljövänligt sköljmedel: https://www.ekotipset.se/blogg/tag/%C3%A4ttika+som+sk%C3%B6ljmedel

  Torkningen är pricken över å:et i hållbarhet

  Det överlägset mest miljösmarta och hållbara sättet att torka tvätt är att hängtorka utomhus, med hjälp av vind och sol. Tyvärr funkar detta inte året runt i nordiskt klimat och för allergiker och astmatiker är utomhustorkning inte ett alternativ. Att hängtorka tvätt inomhus – utan att avlägsna fukten från luften – är inte heller bra, då detta kan ge fuktskador i bostaden. Torktumlare drar mycket energi, låter och vibrerar relativt mycket och genererar fukt i rummet.  Moderna torkskåp drar lika mycket energi som torktumlare, men kan dock torka tvätt utan värme, med eller utan fläkt – vilket inte är en lösning på fuktproblematiken. Så vad är då lösningen för den som vill torka hållbart?

  Den hållbara lösningen: hängtorka med klädtorksavfuktare

  Lösningen är att hängtorka tvätten och ha en avfuktare i rummet, som både tar hand om fukten och blåser tvätten torr. En klädtorksavfuktare är en mycket bättre investering än en torktumlare, då den har flera smarta funktioner och användningsområden. Den torkar inte bara din tvätt på rekordtid, den håller samtidigt hela rummet fritt från överflödig fukt, som kan leda till skadlig mögeltillväxt. En klädtorkaravfuktare gör att luften i hela bostaden blir mer hälsosam och du kan enkelt flytta den mellan olika rum. Till exempel kanske den får tjänstgöra i hallen eller grovköket en stund emellanåt, för att torka blöta ytterkläder och skor. Eller så behövs den en stund i vardagsrummet när du har skumtvättat soffor och mattor. Användningsområdena är många och hållbarhetsegenskaperna genomgående goda.

  Klädtorkare med miljöegenskaper och cirkulära fördelar

  När man väljer en avfuktare som klädtorkare medför det positiva konsekvenser för miljön i stort. Att torka tvätt med hjälp av en avfuktare i stället för en torktumlare gör att kläder och andra textilier håller mycket längre, då man helt slipper det hårda slitage som torktumling innebär. Dina favoritplagg kommer att hålla sig fina längre, något som i sin tur sparar värdefulla naturresurser. Dessutom kan man minska sin energikonsumtion betydligt genom att välja en avfuktare som klädtorkare, i stället för en torktumlare. Väljer du dessutom en svensktillverkad tvätt- och klädtorkaravfuktare från Wood’s så är den i nästan alla delar återvinningsbar – och väljer du en modell ur LD-serien får du hela 10 års garanti, förutsatt att avfuktarens filter byts årligen.