Luftkonditionering

  Välj rätt AC och förbered dig för den varma säsongen redan nu

  4min läsning

  När värmen slår till på allvar är det skönt att spendera lata dagar på stranden och ljumma kvällar utomhus. Men när man vill sova och huset eller lägenheten är som en bastu, då är det inte lika trevligt. Att ha det för varmt inomhus ger ofta sömnproblem och man blir så trött dagtid att man inte ens orkar uppskatta det fina sommarvädret. Med en AC (kort för engelskans Air Conditioner, på svenska luftkonditionering), kan du enkelt, tyst och energisnålt få en behaglig temperatur inomhus även under sommarens värmeböljor, så att du kan sova gott på natten och orka njuta av livet även under de soligaste dagarna.

  Skillnaden mellan fläkt och AC – välj rätt produkt för dina behov

  En fläkt gör att luften cirkulerar inomhus, men den gör ingenting alls åt temperaturen. Är det varmt inomhus så kan en fläkt blåsa runt varmluften, vilket visserligen gör inomhusmiljön mindre kvalmig, men lufttemperaturen förblir oförändrad. En AC eller luftkonditionering gör luften kallare. Den innehåller ett särskilt kylmedium som avlägsnar värmen ur luften och leder ut den från huset via en slang. Med en AC sänker du lufttemperaturen och får en behaglig temperatur inomhus, något som är särskilt skönt på natten. Det är också viktigt att inte släppa in solljus och värme i huset under varma dagar. Här är enkla medel som markiser och persienner bra komplement till luftkonditionering.

  Många – inte minst äldre, småbarn och husdjur – lider av värmen

  De senaste årens svenska somrar har bjudit på långa perioder med mycket höga temperaturer. Då ackumuleras värmen i väggar och inredning och hur man än vädrar så blir det inte svalare. Många lider av värmen, framför allt när de ska sova. För äldre och små barn är det extra besvärligt och för äldre personer kan det rent av bli farligt. Även husdjur lider av värmen, särskilt stora hundar och långhåriga katter kan må riktigt dåligt och i värsta fall drabbas av värmeslag. Med en AC kan du reglera inomhustemperaturen och skapa en behaglig och hälsosam lufttemperatur, dygnet runt. Glöm inte de enkla knepen som bidrar till att hålla nere värmen i huset: håll fönster och dörrar stängda, dra för persienner och gardiner och fäll ner markiserna om sådana finns.

  Rätt AC för rätt rum – full flexibilitet utan fast installation

  En portabel AC behöver ingen fast installation. Det är bara att ansluta kontakten i strömuttaget och du kan alltid flytta din AC till det rum den för tillfället behövs mest. Den varma luften leds smidigt ut genom ett fönster eller en balkongdörr med hjälp av ett smart fönsterkit. Beroende på hur stort rum eller hur stor lägenhet du har finns det många olika modeller att välja bland. Ju mindre rum, desto mindre AC behöver du, men ett tips är att inte underdimensionera. Välj också en modell med bra, robusta hjul så att den är lätt att flytta samt kontrollera ljudnivå och miljöegenskaperna på det kylmedium som apparaten innehåller. Du behöver också väga in hur mycket solljus det är i rummet där du ska ha din AC. Om det är söderläge och stora fönster behövs en kraftfullare AC än om det är norrläge och skugga.

  De viktigaste egenskaperna att titta på när du väljer AC

  Kapaciteten är viktig, den beror på hur stora utrymmen ACn ska användas i – och hur mycket solljus som kommer in genom fönstren. Väljer man en för liten modell så får AC-apparaten jobba på full effekt för att sänka temperaturen och det gör ofta att den blir mer högljudd och även drar onödigt mycket energi. Välj en modell som har rätt kapacitet för dina behov. En annan viktig egenskap är såklart ljudnivån. Särskilt nattetid är det viktigt att den AC du väljer är tystgående. Välj helst en AC vars lägsta respektive högsta ljudnivå ligger mellan 53 och 64dB (som till exempel Wood’s Cortina Silent 12K, en av de tystaste AC som finns på marknaden). Dessutom bör du kontrollera vilken typ av kylmedium din AC innehåller. För att möta EU:s miljödirektiv ska det vara HFC-fritt (=freonfritt). Allra helst ska kylmediet vara en gas som heter R-290. Det är den senaste gasen och den har bäst miljöegenskaper, bättre kapacitet och högre energieffektivitet jämfört med andra gaser.

  Checklista för att välja rätt AC:

  • Kapacitet – räcker den för rummet du vill kyla ner?
  • Ljudnivå – ligger den mellan 53 och max 65dB?
  • Innehåller den miljövänligt kylmediet R290
  • Direktinstallation, dvs bara att ansluta sladden och starta?
  • Smart fönsterkit för avledning av varm luft?
  • Hjul – är AC:n lätt att flytta mellan olika rum?
  • Fjärrkontroll och bra timerfunktion
  Wood’s AC Cortina Silent 12K har valts till Bäst i Test två år i rad

  Aftonbladet utsåg både 2019 och 2020 Wood’s modell Cortina Silent 12K till Bäst i Test. Tack vare hög kvalitet, mångsidighet, användarvänlighet och goda miljöegenskaper ligger denna smidiga AC i topp på bästsäljarlistan. Dessutom är Cortina Silent 12K – som namnet antyder – en av de tystaste modellerna som finns!

  Till produkten

  Välj Wood’s och få hela vår samlade kunskap på köpet

  Wood’s är ett helsvenskt företag med stor kunskap om de väder-, luft- och klimatförutsättningar som råder i Norden. Därför kan du känna dig trygg med att våra produkter är anpassade för dina behov och att vi lever upp till och överträffar de höga krav på kvalitet som du har rätt att förvänta dig.

  Vår samlade expertkunskap och stora närvaro på marknaden gör att vi kan supporta våra kunder, hjälpa till med val av rätt produkter och se till att du får bästa möjliga resultat av den produkt du väljer.

  Rätt produkt för rätt problem – Wood’s visar vägen

  Wood’s har ett brett sortiment av produkter och lösningar för allt som rör inomhusmiljö och luftvård, inklusive ett omfattande urval av AC / luftkonditionering, för alla rum och behov.

  Här kan du läsa mer om Wood’s olika modeller av AC. Du kan vara säker på att det finns en som passar dig.

   

   

  string(2) "SE"