Inomhusklimat

  Tips och råd om smart användning av luftkonditionering

  3 min läsning

  Luftkonditionering ger en riktig kyleffekt i ett rum. Men det finns en rad saker att beakta innan du väljer modell. ”Aggregatets kyleffekt är viktig att ha koll på och den ska kombineras med rummets storlek där du tänker använda den”, förklarar Rickard Sohlin, säljansvarig för Norden hos Wood’s.

  Luftkonditionering med hjälp av en AC är ett effektivt hjälpmedel under varma och soliga perioder. Till skillnad från fläktar och liknande utrustning genererar AC en snabb och skön kyleffekt.”När du vill kyla luft, hemma, på kontoret eller i sommarstugan, finns det en enkel formel att ta ställning till när du väljer modell. Om max kyleffekt är exempelvis 2,5 kW på en modell kan du multiplicera den effekten med 10 och på så sätt veta storleken på rummet där den typen av aggregat passar. Exemplet passar alltså till rum i storleken 25 kvadratmeter”, berättar Sohlin. Givetvis finns extrema förhållande där en annan tumregel är viktig att ha med sig. ”Om ett rum ligger i söderläge och/eller har många och stora fönster eller om du har en vindslägenhet behöver du tänka ett steg till. Då kommer du att behöva öka kyleffekten för att kunna kyla rummet. Alltså, om du har ett rum i söderläge som är 20 kvadratmeter behöver du ha ett aggregat med en kyleffekt på åtminstone 3-4 kW.”

  Jämna ut temperaturen för behagligt inomhusklimat

  När värmen stiger och solen gassar är det lätt att tänka att luftkonditioneringen ska maxas. Men det är ingen god idé.

  ”Det är viktigt att tänka på att du inte ska kyla ned och sänka värmen i ett rum för mycket. Så kallade AC-förkylningar är en direkt effekt av det. Det är bättre att jämna ut temperaturen och mitt råd är att du kyler 4-5 grader ungefär. Tänk också på att den kyla en luftkonditionering släpper ut är konstant, oavsett vilken temperatur du ställer in den på att kyla ned till. Det innebär att det bara tar olika lång tid att kyla till önskad temperatur, därefter stänger aggregatet av sig. Det är dessutom energieffektivt, konstaterar Sohlin som även tipsar om tidpunkt för användning av luftkonditionering:

  ”Om du exempelvis vill sänka temperaturen i ditt sovrum inför natten är det en god idé att starta AC:n i sovrummet några timmar innan du ska gå och lägga dig. Det finns två anledningar till det, dels är luftkonditioneringar inte särskilt tysta när de arbetar för fullt, dels har vi inte så många riktigt varma nätter i Sverige. Med nedkylning under kvällen får du en effekt som ofta räcker hela natten eftersom såväl luften i rummet som väggar, golv och inredning också kyls ned.

  Kompakta, smidiga och portabla modeller

  Flera av de modeller för luftkonditionering som Wood’s tillverkar är både kompakta, smidiga och portabla. Det innebär att du kan dra nytta av utrustningen i olika rum vid olika tidpunkter under dagen.

  ”Det betyder också att du enkelt kan ställa undan och plocka fram den när den behövs. Även om våra aggregat inte kräver någon speciell installation är det ändå viktigt att tänka på var du placerar den. Aggregaten är försedda med en slang som leder bort värmen vid användande. Placera alltid AC:n vid en dörr eller fönster så att du kan leda ut värmen med hjälp av slangen. Och tänk på att aldrig förlänga slangen, den är anpassad för att ge maximal kyleffekt. Om du av någon anledning skulle vilja korta slangen är det dock okej, det kan till och med ge en bättre kyleffekt”, slutar Sohlin.

  Sortiment luftkonditionering

  Med en portabel luftkonditionering sänker du snabbt och effektivt temperaturen

  Till luftkonditionering