Energispartips

  Spara energi och pengar med avfuktare

  Vid en luftfuktighet på runt 50 procent i huset går det åt mindre energi för att värma upp utrymmet än vid högre luftfuktighet. Alltså är det billigare att värma upp torr än fuktig luft. Wood’s avfuktare LD40 har utsetts till Bäst i Test av Villalivet. LD40 från Wood’s torkar inte bara tvätten med 55 procent lägre energiförbrukning, den avfuktar också hela huset och gör uppvärmningen billigare i vinter.

  Att använda en avfuktare för att bli av med oönskad luftfuktighet inomhus är en välbeprövad och känd metod, som också är bevisat energisnål. En avfuktare är det mest energieffektiva sättet att torka tvätt inomhus, att slippa fukt och mögelproblem i källaren, den är perfekt för att få behaglig temperatur i garaget med minimal elförbrukning. Dessutom kan den avfukta krypgrunden och göra badrummet fukt-, kondens- och spindelfritt. Här är alla tips du behöver för att hålla inomhusluften i ditt hus behaglig, hälsosam och fri från överflödig fukt – utan att elförbrukningen skjuter i höjden. Även små förändringar i hur du fuktsäkrar ditt hem kan göra stor skillnad på elräkningen.

  Avfuktare i källaren, avlägsnar fukt och ger värme

  Fuktiga källare är ett vanligt problem i många hus. Ofta finns även tvättstugan och/eller torkrummet där, då kommer det fukt både från tvätten och från luften, som kondenserar ut fukt när kallt möter varmt. Med en avfuktare i källaren tar du hand om fukten och får värme på köpet. Wood’s avfuktare erbjuder en effektiv, energisnål och kostnadseffektiv lösning för att avfukta i källaren. Avfuktare i Wood’s LD-serien är bland de energieffektivaste luftavfuktarna på marknaden och för varje liter vattenånga som kondenseras får man tillbaka upp till 780W i ren värmeenergi – avfuktarna blåser ut varm luft som fönar tvätten torr och samtidigt värmer upp utrymmet. På så sätt får du inte bara torr tvätt på rekordtid utan även ett mer hälsosamt och behagligt luftklimat i din källare.

  Bästa tipsen för effektiv, energisnål avfuktning av källare

  I källare är det viktigt att välja en kraftfull avfuktare som genererar hög luftgenomströmning, så att luften cirkuleras i hela källarplanet. Om källaren är uppdelad i flera rum är det viktigt att luften når alla utrymmen, välj därför en kraftfull avfuktare, som till exempel SW-serien från Wood’s, så säkras tillräcklig luftrotation. Fukten bör kontrolleras med hygrometer, sen är det enkelt att ställa in önskad effekt på avfuktaren, utifrån säsong, utomhustemperatur och behov.

  Avfuktare i tvättstugan sparar minst 55 procent energi, jämfört med andra alternativ

  Med Wood’s avfuktare LD-40 torkas tvätten mest energisnålt. Det enda alternativet som är mindre energikrävande är hängtorkning, men då kvarstår problematiken med att fukt från tvätten stannar kvar i utrymmet och kan orsaka kondens på väggar och fönster, vilket i längden kan leda till fuktskador, mögel och andra problem. Att hängtorka tvätten och använda en avfuktare för att transportera bort fukten är också det mest skonsamma sättet att torka tvätt och känsliga textilier, jämfört med det slitage som en torktumlare orsakar. LD40 från Wood’s har utblås på ovansidan och fönar tvätten torr. Att avfuktare i LD-serien också alstrar värme gör att man inte behöver oroa sig för elräkningen. När tidningen Villalivet testade vilken metod som är mest energisnål för att torka tvätten inomhus förbrukade både torktumlaren och torkskåpet minst 55 procent mer energi än avfuktare. Läs mer om testet här

  Tipsen för energieffektiv torkning av tvätt i torkrum och tvättstugor 

  Att torka tvätten med avfuktare är det överlägset mest energieffektiva alternativet. Med en torkrumsavfuktare, som har utblås på ovansidan, riktas den varma, avfuktade luften mot tvätten och fönar den torr. Wood’s avfuktare i LD-serien är särskilt utvecklade för att torka tvätt, samtidigt som de avfuktar hela rummet. För varje liter vattenånga som kondenseras genereras upp till 780W i värmeenergi. Detta gör att inomhusluften både blir torrare och varmare, vilket gör att du sparar både energi och pengar. Tvätten torkas skonsamt, fuktproblem undviks – och dessutom håller sig spindlarna borta. Tänk på att välja en avfuktare med utblås och fönfunktion för tvättstugan, som Wood’s LD40.

  Med avfuktare i badrummet är handdukarna alltid torra och elkostnaderna hålls nere

  Badrummet är ett utrymme som är speciellt utsatt för fukt och den behöver avlägsnas för att undvika kondens och de fuktproblem som kan bli konsekvensen. En avfuktare håller inte bara handdukarna torra och fräscha, den ger också ett bättre luftklimat i hela utrymmet och eftersom Wood’s avfuktare i LD-serien ger upp till 780W i värmeenergi tillbaka för varje liter vattenånga som kondenseras så är detta också ett bra sätt att spara pengar.

  Tipsen för att få det torrt och behagligt i badrummet, utan att elräkningen hettar till

  Det är viktigt att välja en avfuktare som passar i badrummet, en modell som både är energieffektiv och lätt att flytta runt. Håll badrumsdörren stängd, så kan avfuktaren jobba effektivast, då den ska fokusera effekten på husets fuktigaste rum. Handdukarna torkar på nolltid och håller sig fräscha längre, om tvätt torkas i badrummet kommer du bli förvånad hur fort det går och hur lite energi som förbrukas.

  Håll krypgrunden fri från fukt, utan att behöva dränera om grunden

  En avfuktare i krypgrunden är ett energisnålt sätt att bli av med oönskad fukt och hålla hela huset friskt. Genom att rikta utblåset, eller leda bort den fuktiga luften genom en luftslang, kan den torra luften från avfuktaren rotera luften i utrymmet och skapa förutsättningar för en god luftcirkulation. Fuktigheten kontrolleras enkelt med en hygrometer eller styrs via en digital display, så att effekten hela tiden kan optimeras utefter rådande förhållanden.

  Tips för bästa effekt med avfuktare i krypgrunder:

  I krypgrunder är hög luftgenomströmning viktigt, när luften roteras kan hela utrymmet bli avfuktat, inte bara området närmast avfuktaren. Den relativa fuktigheten bör alltid ligga kring 50 procent, då hålls fukt- och mögelproblem borta. Det vatten som kondenseras av avfuktaren leds bort med en vanlig trädgårdsslang. Luftfuktigheten övervakas enkelt med en hygrometer så att avfuktaren inte behöver gå i onödan. Tänk på att täta ventilerna så att fuktig luft inte släpps in i grunden och att placera avfuktaren så centralt som möjligt i utrymmet.

  En avfuktare från Wood’s i krypgrunden och/eller källaren har många fördelar:

  • Förebygger fuktskador
  • Gör att du slipper mögelpåväxt
  • Torkar ved och håller verktyg fria från rost
  • Torkar tvätt snabbt, effektivt och skonsamt
  • Tar bort unken lukt
  • Spindlar försvinner när luften blir torrare
  • Huset blir billigare att värma upp
  • Överlägsen luftgenomströmning
  • Alla modeller kan slang anslutas direkt till avlopp
  • En av marknadens mest energieffektiva avfuktare
  • Utvinner flest liter vatten per kWh
  • Upp till 10 års garanti

  Med avfuktare från Wood’s förebyggs fukt- och mögelproblem i ditt hus. De kräver ingen krånglig installation, det är bara att sätta i kontakten och ställa in önskad luftfuktighet. Sedan sköter avfuktaren sig själv. Det är enkelt att ställa in önskad luftfuktighet och genom att reglera detta hålls energiförbrukningen nere, samtidigt som avfuktaren blir ett tryggt och pålitligt skydd mot fuktproblem.

  Maxad värmeeffekt och cirkulär funktionalitet

  De nya LD-modellerna har tagit ett stort kliv uppåt i både avfuktningskapacitet och värmeeffekt. LD-serien från Wood’s är bland de effektivaste luftavfuktarna på marknaden och för varje liter vattenånga man kondenserar får man tillbaka 780W i ren värmeenergi – avfuktarna fönar tvätten torr med riktat utblås. Alla LD-modeller är utvecklade för att vara slitstarka och hållbara och kvaliteten är så hög att Wood’s ger hela 10 års garanti, förutsatt att filter byts årligen. LD-modellerna går att få med både digital, användarvänlig display eller med traditionell, analog vridmekanism.

  När du väljer Wood’s får du hela vår samlade kunskap och lösningar på köpet 

  Wood’s är ett helsvenskt företag med stor kunskap om de väder-, luft- och klimatförutsättningar som råder i Norden. Därför kan du känna dig trygg med att våra produkter är anpassade för dina behov och att vi lever upp till och överträffar de höga krav på kvalitet som du har rätt att förvänta dig.

  Vår samlade expertkunskap och stora närvaro på marknaden gör att vi kan ge support till våra kunder, hjälpa till med val av rätt produkter och se till att du får bästa möjliga resultat av den produkt du väljer.