Luftfuktare

  Slipp torr luft inomhus med luftfuktare

  Har du ofta hosta och känns huden torrare än vanligt? Det kan bero på för torr luft inomhus. På vintern spenderar de flesta mer tid än vanligt inomhus samtidigt som värmen i bostaden gör luften torrare än vanligt. Ju mer vi höjer värmen, desto lägre luftfuktighet blir det.

  När luften är för torr orsakar det till exempel luftvägsirritation, problem med torr hy och torra läppar. När vi blir torra i halsen och näsan kan förkylningsbaciller och virus lättare få fäste och det blir svårare för kroppen att bli av med dem. Det är bra att dricka mer vatten för att motverka torrheten, men det räcker oftast inte. För att lösa problemen på lång sikt behövs en luftfuktare, en riktigt bra investering för alla som upplever att inomhusluften är för torr.

  När är luften för torr?

  Upplever du ofta problem med torr hud och att slemhinnorna är irriterade kan det mycket väl bero just på att luften är för torr. För att utesluta att symptomen inte har andra orsaker behöver man dock först mäta bostadens luftfuktighet. Detta görs enkelt med en så kallad hygrometer som visar den relativa luftfuktigheten (RF) i procent. Ofta rekommenderas att luftfuktighet inomhus ska ligga mellan 40% och max 60%. Under 30% RF upplevs luften ofta som för torr och över 60% är det risk att det blir överflödsfukt, från 75% RF är det risk för mögel. Vintertid, när det är låga temperaturer utomhus kan luften inte bära vattenånga på samma sätt som varm luft och detta gör att det blir torrare också inne i våra bostäder och behovet av att tillföra fukt ökar.

  Luftfuktare gör inomhusmiljön mer hälsosam

  Om hygrometern indikerar att luften är för torr i din bostad behövs en luftfuktare för att avhjälpa problemet. Med rätt luftfuktighet kommer inte bara människor och husdjur må bättre, det är också bättre för gröna växter och inredning, eftersom trämaterial torkar och kan spricka i varm och torr luft. Musikinstrument, i synnerhet stränginstrument, är särskilt känsliga för torr luft och därför är luftfuktare vanliga hemma hos såväl musiker som samlare av fina instrument.

  Att välja en luftfuktare som passar din bostad

  Luftfuktare fungerar genom att frisätta mikroskopiska vattendroppar (ånga) i inomhusluften och på så sätt höja den relativa luftfuktigheten (RF). En del modeller ger varm vattenånga som syns och känns, vissa producerar i stället kall imma. Det finns även hybridmodeller som kan producera både kall och varm vattenånga.

  Vad ska jag tänka på när jag väljer luftfuktare?

  Rummets storlek avgör vilken effekt din luftfuktare behöver ha, är rummet större än vad luftfuktaren räcker till för så kan tillräcklig effekt inte uppnås. Har du stora rum eller en bostad med öppen planlösning, välj alltså en kraftfullare modell – eller flera mindre.

  Hur stor luftfuktarens vattentank är påverkar hur ofta vatten behöver fyllas på. Vattentankens kapacitet behöver jämföras med luftfuktarens effekt, alltså den mängd vatten som förbrukas per timma. Välj en energisnål modell av god kvalitet som passar både din vardag, plånbok och bostad.

  Wood’s har luftfuktare för alla behov

  Samtliga Wood’s luftfuktare tillverkas i Sverige och det finns modeller med kapacitet på 40-210m2 bostadsyta, alltså hur många kvadratmeter som luftfuktaren klarar att befukta. Samtliga Wood’s modeller har låg energiförbrukning och mycket låg ljudnivå. Den kraftfulla modellen Wood’s Vienna HSW100 (som utsetts till Bästa Premiumval 2022 av Testat.nu) kan till exempel användas tjugofyra/sju, året runt och kommer fortfarande inte att förbruka mer än 26 kWh under hela året. Det är fyra gånger mindre än en lågenergilampa som används på samma sätt. Modellen Wood’s WHU400 är en smidig och kompakt luftfuktare som är både tystgående och energisnål vilket gör den extra lämplig för till exempel sovrummet. Hybridmodellen Wood’s WHU600 är en mycket effektiv luftfuktare som ger ett hälsosammare och mer behagligt inomhusklimat i bostaden eller på kontoret. Den kan avge såväl kall imma som varm ånga, och den tydliga och lättavlästa displayen visar både aktuell temperatur och aktuell luftfuktighet.