Professional

  Ozonaggregat rensar luften i hyresfastighetens sopsorteringsrum

  2 minuters läsning

  TB-Gruppen är ett bostadsbolag som utvecklar, bygger, äger och förvaltar fastigheter i Västsverige samt Stockholm och Uppsala. Med en stark lokal förankring är ambitionen att skapa möjlighet för trivsel och utveckling av ett levande och hållbart samhälle.

  Wood's ozonaggregat WOZ500 tar bort dofter i soprum.

  Se filmen

  Magnus Bertilsson, fastighetstekniker på TB-Gruppen, visar sopsorterings- och återvinningsrummet i en av fastigheterna. Det är ett ljust och prydligt utrymme med tydliga skyltar ovanför de många soptunnorna och återvinningskärlen; allt för att underlätta för hyresgästerna när de sorterar sina sopor för återvinning. Att undvika dålig lukt i ett soprum är svårt, även när man sköter städning och rengöring av sopkärl – även små matrester i ursköljda förpackningar börjar snabbt lukta illa och det finns även mycket annat avfall som ger ifrån sig dålig lukt.

  – Vi hade tidigare stora problem med dålig lukt från avfall och återvinning i soprummet, berättar Magnus.

  För att lösa problemet med dålig lukt, som upplevdes störande av hyresgästerna, köptes ett ozonaggregat in. Ozonaggregatet av modellen WOZ500 är monterat på väggen i soprummet. Det är i drift på kvällen och natten när inga hyresgäster befinner sig i soprummet.

  Ozon är naturens eget sätt att rena luften och bildas naturligt vid åskväder, då blixtarna uppstår. Den fräscha, friska känsla som luften har efteråt är resultatet av naturens egen ozonurladdning. Ozonaggregatet fungerar på samma sätt. Det är en liten apparat som man ställer in i det aktuella rummet eller utrymmet och enkelt startar på önskat program. Under tiden ozonreningen pågår ska inga människor, djur eller växter finnas i samma utrymme. När processen är klar vädrar man ut utrymmet ordentligt, med självdrag eller ventilation.

  Magnus berättar att ozonaggregatet tar bort all dålig lukt och att man nu på morgonen möts av en luktfri miljö i sopsorteringsrummet, vilket ger nöjdare hyresgäster och även en trevligare arbetsmiljö för TB-Gruppens personal.

  – Det har blivit en helt annan miljö här inne!

  TB-Gruppen är ett av många företag och verksamheter som använder ozonrening för att på ett effektivt sätt avlägsna dåliga lukter och få en bättre luftmiljö. Wood’s ozonaggregat för professionellt bruk används till exempel på många restauranger, hotell och kryssningsfartyg, i verksamheter som erbjuder biltvätt och rekond, för skadesanering av till exempel fuktskadade fastigheter samt för luktsanering av diverse offentliga utrymmen.

  Wood’s har också ett stort utbud av ozonaggregat för privatpersoner, med produkter anpassade för användning i hemmet, stugan, båten, bilen, husbilen eller andra utrymmen där dålig lukt kan finnas.

  Wood’s svarar på vanliga frågor om ozon:

  Ozon – är det farligt?
  När ozonaggregatet används så som instruktionsmanualen anger kan man på ett säkert sätt använda ozon för luftrening.

  Vad är ozon? 
  Ozon är en naturligt förekommande gas (O3) som uppstår när solens strålning möter syret i luften.

  Hur bildas ozon i ozonaggregat?
  I ozonaggregat framställs ozon med hjälp av en elektrisk högspänningsurladdning i en kontrollerad process.

  Kan man uppehålla sig i utrymmen där ozonbehandling pågår? 
  Nej, det ska man inte göra.  Ozon är skadligt vid inandning och man ska inte uppehålla sig i utrymmen där ozonbehandling pågår innan det har vädrats ur, så länge som det luktar ozon i utrymmet (luktar lite som klor).

  Följ alltid säkerhetsanvisningarna vid användning av ozonaggregat. I Wood’s Ozonskola ger våra experter svar på fler frågor om hur man på ett säkert sätt kan använda ozonaggregat för att avlägsna dålig lukt.

  Läs mer om ozon här

  Hitta ditt eget ozonaggregat här