Inomhusmiljö

  Hållbar torkning av tvätt inomhus – detta bör du tänka på

  2 min

   

  Hängtorkning av tvätten känns som en självklarhet när man vill leva hållbart, miljövänligt och energismart. Att torka tvätten inomhus är dessutom det enda alternativet för många. Men om man inte tar hand om den fukt som genereras så kan detta leda till problem med dålig lukt, sämre luftmiljö och i värsta fall fuktskador i huset eller lägenheten.

  Man ska aldrig hängtorka tvätt inomhus överhuvudtaget utan att det finns fungerande avfuktning eller åtminstone en frånluftsventilation som transporterar ut den fuktiga luften. Om fukten inte transporteras bort kommer vattenmolekylerna att söka sig till ytor – det är då man ser kondens bildas på väggar och fönster – och sedan successivt krypa in och sätta sig i organiska material som väggar, trä och textilier.

  Faror med fukt vid hängtorkning utan avfuktning

  De flesta material tål att bli lite fuktiga ett tag, om de får torka upp igen. Men om de aldrig får torka helt så uppkommer problem förr eller senare. Dålig lukt och lokal mögeltillväxt till en början, så småningom rena fuktskador med murknat trä, röta och flagnande färg på väggarna.

  Hållbar avfuktning gör gott för både hus och tvätt

  Så hur ska man då tänka och agera när man vill torka sin tvätt energismart och samtidigt ta hand om huset och ha en hälsosam inomhusmiljö? Det enklaste sättet är att investera i en bra avfuktare, gärna en modell som är specialiserad för att både avfukta huset och torka tvätten. Fördelarna med en avfuktare jämfört med exempelvis torktumlare är många:

  • Mobil, energisnål produkt med flera funktioner
  • Torkar tvätten snabbt
  • Inget slitage på kläder och textilier
  • Låg ljudnivå, inga vibrationer
  • Avfuktar hela rummet eller källaren samtidigt som tvätten torkas
  • Skapar en mer hälsosam inomhusmiljö
  • Motverkar mögel och dålig lukt

  Flera funktioner gör torkrumsavfuktaren till en toppeninvestering

  Att köpa en bra avfuktare är alltid en god investering. Förutom att den torkar tvätten och håller borta fukten ur hemmet varje dag så kan den också användas när ett plötsligt torkbehov uppstår – till exempel drypande blöta ytterkläder och skor, nytvättade mattor eller skumtvättade möbler och dynor.

  Läs mer om Wood’s olika modeller av avfuktare för torkning av tvätt här: LD serien