Fukt

  Fukt är naturligt – välj rätt produkt till rätt utrymme!

  3 min läsning

  Att fukt uppstår i hus och fastigheter är helt naturligt och vanligt förkommande. Lösningen för att undvika skador och obehagliga dofter är enkel: välj rätt produkt för rätt utrymme.
  – Bli inte kreativ, följ rekommendationerna för luftavfuktare, understryker Rickard Sohlin, säljansvarig för Norden hos Woods.

  I Folkhälsomyndighetens publikation Miljöhälsorapport 2017, presenteras en undersökning om hur vanligt det är med dålig inomhusmiljö i Sverige:

  • 19 procent anger att de bor i bostäder med synliga fuktskador, synligt mögel eller mögellukt
  • 20 procent anger hälsobesvär som relateras till inomhusmiljön i bostaden, i skolan eller på arbetsplatsen

  ”Fukt, och problem i dess spår, uppstår naturligt. Det innebär inte automatiskt att det är något fel på konstruktioner i villor och andra fastigheter. Snarare handlar det om att vi i många fall bytt ut värmekällor, att vi gått från exempelvis oljepannor till berg- eller fjärrvärme. Det i sig innebär att vi plockat bort en källa för värme i källare vilket förändrar förutsättningar för ventilation, lufttemperatur och luftfuktighet”,
  förklarar Sohlin.

  Rätt luftfuktighet och energieffektivitet

  Denna typ av förändrade förutsättningar kan skapa fuktproblem som på sikt kan generera mögelskador och dessutom påverka luftens kvalitet och din hälsa.

  ”En lika enkel som energieffektiv lösning är att investera i luftavfuktare. Det enda du behöver tänka på är att skaffa rätt produkt för rätt utrymme. Det finns en rad olika modeller med olika utseende och prestanda. Poängen är att inte bli dumsnål. Om du har problem i en källare ska du köpa en luftavfuktare som är avsedd för den typen av utrymme. Detsamma om det gäller ett badrum eller kanske en tvättstuga. Med rätt utrustning kan du optimera tiden då den körs för att både få rätt luftfuktighet och energisnål drift”, säger Sohlin.

  Placera avfuktaren på rätt plats

  När du installerar en portabel luftavfuktare är det viktigt att du placerar den på rätt plats. ”Eftersom avfuktaren är försedd med en slang är det klokt att ställa den i närheten av ett avlopp. Då slipper du tömma vattenbehållaren i avfuktaren. Slangen leder kontinuerligt bort vattnet”. Att sätta i en värmefläkt i en källare eller ett värmeskåp i en tvättstuga kan verka lockande, men är ofta dyra lösningar, både i investering och drift.

  ”En luftavfuktare är ett smart alternativ eftersom du kan köpa den till relativt låg kostnad med lång garantitid och att den är energieffektiv. Det innebär att den drivs på låg effekt och stänger av sig när den inte behövs. Det spar både energi och energikostnader”, avslutar Rickard Sohlin.

  Två enkla steg till rätt luftfuktighet

  • Köp en hygrometer, mät luftfuktighet och skapa underlag för att göra lämplig åtgärd. Rekommendationen är att ha ca 50% relativ luftfuktighet.
  • Köp en energieffektiv luftavfuktare. Välj rätt produkt i förhållande till det utrymme du ska åtgärda.
  Sortiment avfuktare

  Här hittar du alla våra avfuktare. För att göra det enklare för dig så har vi delat in avfuktarna i olika användningsområden.

  Gå till sortimentet