Luftkonditionering

  Få ett svalt inomhusklimat i sommar, dags att välja AC

  4 min

  De flesta uppskattar sommarvärmen utomhus, men inomhus vill man helst slippa den. Efter att ha spenderat lata dagar på stranden känns ljumma kvällar utomhus lagom svalkande. Se till att få det precis lagom svalt inomhus för att sova gott efter en varm sommardag. För hög temperatur inomhus försämrar sömnen och då orkar man knappt uppskatta det fina sommarvädret. En AC (kort för engelskans Air Conditioner, på svenska luftkonditionering), skapar enkelt, tyst och energisnålt en behaglig temperatur inomhus även under sommarens varmaste dagar, så att du kan sova gott nattetid och får energi att utnyttja de soligaste dagarna.

  Därför ska du välja en AC och inte en fläkt

  En fläkt cirkulerar inomhusluften, men åtgärdar inte temperaturen. När det är varmt inomhus så blåser en fläkt bara runt varmluften men temperaturen förblir oförändrad. En AC eller luftkonditionering kyler luften. Med hjälp av ett kylmedium avlägsnas värme ur inomhusluften och leds ut via en slang. En AC sänker värmen inomhus och ger en behaglig temperatur, vilket är särskilt skönt på natten. Tänk på att inte släppa in solljus och värme i huset under varma dagar. Glöm inte att ljusblockerande markiser och persienner är bra komplement till luftkonditionering.

  Slipp värmen inomhus

  De senaste åren har den svenska sommaren inneburit långa, riktigt varma perioder. När värmen ackumuleras i byggnader och material räcker det inte att vädra för att få svalka. Värmen kan vara riktigt besvärande, främst på natten. Äldre människor och mindre barn är känsliga, och det kan till och med bli farligt för gamla människor. Husdjur lider också av värme, större hundar och katter med tjock päls kan i värsta fall drabbas av värmeslag. En AC gör att du kan styra temperaturen inomhus och få en skön och sval inomhusluft, natt som dag. Missa inte de enklaste metoderna för att hålla luften sval: se till att fönster och dörrar är stängda, stäng ute solljus med persienner, gardiner och markiser.

  Skaffa portabel AC nu och få det svalt i alla rum

  Slipp fast installation med en portabel AC, eller flyttbar luftkonditionering som det också kallas. Anslut kontakten i strömuttaget och flytta din AC från rum till rum, efter behov. Varmluften transporteras ut med det smarta fönsterkitet.  Det finns många olika AC-modeller att välja bland, välj din AC efter storlek på den yta som behöver kylas. Välj dock hellre en modell som är lite överdimensionerad och se till att den har kraftiga hjul så att den är lätt att flytta runt. Kolla att den AC du väljer har så låg ljudnivå som möjligt (mellan 53 och max 64dB). Dessutom bör du säkerställa att kylmediet i luftkonditioneringen är freonfri och har låg miljöpåverkan. Din nya AC ska också vara anpassad till hur mycket solljus det är där den ska stå. Stora fönster i söder ställer krav på en luftkonditionerare med högre kapacitet än ett mer skuggigt läge.

  Välj AC med de viktigaste egenskaperna i fokus – här är den bästa checklistan:

  • Kapacitet – tillräcklig för rummet du vill kyla ner?
  • Ljudnivå –mellan 53 och max 64dB?
  • Miljövänligt kylmedium? Allra helst R-290!
  • Direktinstallation, alltså kan du bara sätta i sladden och starta?
  • Ingår det fönster/dörrkit för transportering av varmluft?
  • Hjul – är AC:n smidig att förflytta?
  • Finns fjärrkontroll och bra timerfunktion? Bra att ha, inte minst på natten.

  Kapacitet är avgörande, tänk igenom hur stora rum luftkonditioneringen ska användas i samt om det är stort eller litet insläpp av solljus. Om modellen du väljer är underdimensionerad kommer AC-apparaten behöva köras på full effekt för att kyla rummet, vilket ger en hög ljudnivå och ökad energiförbrukning. Ljudnivån är också viktig att väga in i beslutet, inte minst om din AC ska stå i sovrummet. Se till att din nya AC har ett ljudnivåintervall mellan 53 och 64dB, som till exempel Wood’s Cortina Silent 12K. Dessutom bör du kontrollera vilken typ av kylmedium din AC innehåller. För att möta EU:s miljödirektiv ska det vara HFC-fritt (=freonfritt). Allra helst ska kylmediet vara en gas som heter R-290. Det är den senaste gasen och den har bäst miljöegenskaper, bättre kapacitet och högre energieffektivitet jämfört med andra gaser.

  Bäst i Test tre år i rad, Wood’s AC Cortina Silent 12K

  Wood’s AC Cortina Silent 12K har utsetts till Bäst i Test 2019, 2020 och 2021. Det är den höga kvaliteten, att den är mångsidig och användarvänlig och har bra miljöegenskaper som år efter år placerar denna luftkonditionerng / AC i toppen av bästsäljarlistorna.

  Med Wood’s AC får du mer än bara en testvinnande produkt

  Wood’s är ett helsvenskt företag med stor kunskap om vilka förutsättningar det nordiska klimatet ger. Känn dig trygg med att våra produkter är anpassade för våra skandinaviska behov och att de lever upp till högsta krav på kvalitet. Wood’s expertis och marknadsnärvaro innebär också god kundsupport. Vi finns här för att hjälpa konsumenten till rätt produktval, för att du ska få bästa möjliga resultat med den produkt du väljer.

  Rätt lösning för rätt problem finns hos Wood’s

  Wood’s har ett omfattande utbud av produkter och lösningar för inomhusmiljö och luftvård. Sortimentet omfattar ett brett urval av AC / luftkonditionering, för alla ytor och behov. Här finns mer information om Wood’s olika produktmodeller av AC. Var säker på att det finns en som passar dig!