Luftfuktare

  Få ett hälsosammare inomhusklimat med en luftfuktare

  2 minuters läsning

  Få ett hälsosammare inomhusklimat och en bättre luft i hemmet eller på arbetsplatsen och säkerställer ett optimalt inomhusklimat.

  Har du torr inomhusluft?

  Då kan du behöva en luftfuktare. Nu på vintern när vi värmer upp våra hem och arbetsplatser, blir luften automatiskt torrare, vilket kan leda till en obekväm inomhusmiljö. Det är inte bara vi människor som påverkas av den torra luften, också möbler och plantor trivs betydligt bättre med en luftfuktighetsnivå runt 50%.

  Genom att hålla rätt fuktighetsnivå förhindrar du en mängd problem som kan medföra torra ögonen, slemhinnor och luftvägar. Huden kan också kännas irriterad och kan klia. Lider du av astma eller allergi kan symptomen rentav förvärras av den torra luften, en luftfuktare kan vara ett jättebra hjälpmedel att lindra andningsproblem och torra slemhinnor som orsakas av torr luft.

  Så fungerar en luftfuktare

  Förenklat producerar en luftfuktare ånga som sedan absorberas i luften. Det enda du behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten och sedan starta fuktprocessen. Du bör också se till att regelbundet rengöra luftfuktaren för att slippa besvär med ovälkomna bakterier. Olika modeller har olika kapacitet och funktioner. Läs mer om  våra olika modeller här.

  Bästa premiumvalet

  Testat.se har tittar närmare på de bästa luftfuktarna som presterat Bäst i Test och fått bra betyg i recensioner och Wood’s modell Vienna HSW100 har blivit utnämnd till bästa premiumvalet. Läs mer om testet här

  Wood’s luftfuktare Vienna HSW100 – Made in Sweden

  Luftfuktaren Vienna producerar osynlig kall vattenånga för att öka fuktnivån i luften. Vienna HSW100 har en vattennivåsensor för att se till att du vet när det finns tillräckligt med vatten för att den ska fungera. Den torra luften sugs in både runt sidan och från luftfuktarens baksida. Den torra luften passerar genom det våta filtret och fukt sprids i rummet. Mineraler och andra föroreningar fastnar i filtret. Ren och osynlig ånga släpps i hela rummet med hjälp av en kraftfull men tyst fläkt. Den kalla dimman sprids lätt i luften. Filtret är ett antibakteriellt filter som är säkert för hälsan och miljön.

  Vi har ett urval av luftfuktare som säkerställer ett optimalt inomhusklimat.

  WHU400 är en luftfuktare med steglös hygrostat och en genomskinlig tank som är lätt att fylla på och rengöra. Dessutom ser du tydligt hur mycket vatten som finns kvar i behållaren. WHU400 är mycket tystgående och passar därför i ett sovrum men dess storlek gör att den passar in nästan överallt och dessutom är den väldigt energisnål. WHU600 är en hybrid och kan avge såväl kall imma som varm ånga. Den har en tydlig display som visar både aktuell temperatur och aktuell luftfuktighet.

  Vilken luftfuktighet ska jag ha i min inomhusmiljö?

  Låg luftfuktighet (- 40%)
  Låg luftfuktighet förekommer ofta på vintern och beror vanligtvis på kall utomhusluft. När denna luft värms upp sjunker fuktigheten och en luftfuktighetsnivå kan hamna på cirka 20-30%. Detta kan bland annat vara en orsak till att man blir lättare sjuk med exempelvis influensa och förkylning, ge torra slemhinnor samt torra ögon och hud. Du kan undvik torr luft genom att hålla luftfuktigheten över 30-40%.

  Normal luftfuktighet (40-60%)
  Normal luftfuktighet bör vara någonstans mellan 40-60% och vara något lägre på vintern än på sommaren. Detta är bäst för din egen hälsa och för att undvika både mögel (från hög luftfuktighet) och sprickor i trä (från för låg luftfuktighet).

  Hög luftfuktighet (40- 60%)
  Förutom att vara upphov till bakterier, kommer hög luftfuktighet över tid att skapa goda tillväxtförhållanden för mögel, svamp och skadedjur. När fuktigheten rör sig över 70%, beroende på temperaturen, trivs mögel väldigt bra så för att undvika detta ska man hålla luftfuktigheten under 60%.

  Om du är osäker på luftfuktigheten i hemmet kan du enkelt kontrollera detta med en hygrometer

  Fördelar med en luftavfuktare

  Underlättar för:

  • Torr hud
  • Torra läppar
  • Torrt hår
  • Torrhosta
  • Kliande ögon
  • Förbättrar inomhusklimatet
  • Kan underlätta vid astma
  • Kan underlätta vid allergier

  Få ett bra inomhusklimat med en luftfuktare

  Luftfuktigheten i hemmet kan vara en utmaning. Medan torr luft kan torka ut hud, hår och växter, kan för hög luftfuktighet ha en indirekt effekt på hälsan och ge grogrund för bland annat mögel.

  Läs mer om hur du på ett effektivt sätt kan välja att ta bort fukten med en avfuktare.