Tips

  Du har fortfarande tid att skydda dig mot årets pollenattack

  2 min

  I år har våren inte bråttom, skaffa kunskap och verktyg mot pollen idag

  Undersökningen Vårkollen, som i år genomfördes för åttonde året i rad av Svenska botaniska föreningen och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, konstaterade att våren år 2022 dröjer längre än vanligt. Bland annat betyder detta att björk och hägg blommar senare än vanligt. Läs mer om undersökningen och vilka arter som blommar och släpper pollen när.  Du har fortfarande tid att skaffa försvar mot pollensäsongen 2022, här kommer tips på hur:

  Pollensäsong från våren till hösten – så här skyddar du dig bäst

  I Sverige är cirka var fjärde person allergisk mot någon typ av pollen, gräspollen och björkpollen är vanligast. Vanliga symptom är kliande och rinnande ögon, nästäppa, nysningar och luftvägsbesvär. Den svenska säsongen för pollen är tredelad: vår med lövträdens blomningar, sommar där gräspollen dominerar och sensommar-höst med gråbopollen. Håll kollen på pollen på sajten pollenkoll.se, där finns även en smart pollenkalender och möjlighet att ladda ner pollenappen.

  Luftrenare gör dig till en vinnare i kampen mot pollen

  Wood’s har luftrenare för såväl stora som små rum, för hem och kontor, samtliga med mycket hög reningsgrad och bra CADR-pollen-värden (CADR = Clean Air Delivery Rate). En bra luftrenare avlägsnar nästan alla pollenpartiklar som finns i luften, den luft som kommer ut ur Wood’s smarta luftrenare AL 310FC med FilterCheck till exempel är upp till 99,98 procent fri från pollen, det vill säga har en reningsgrad på 99,98 procent. AL310 FC kan rena 274 kubikmeter luft per timma. Luften i det rum där luftrenaren står blir upp till 80 procent fri från pollen, siffran sjunker för varje kubikmeter obehandlad luft som blandas med den som är behandlad av luftrenaren. För lägsta möjliga pollenhalter i hemmet, låt din luftrenare gå kontinuerligt. Har du din luftrenare i sovrummet, kör den gärna på full effekt före sänggående så kan den köras på låg effekt med minimal ljudnivå när du ska sova (till exempel passar Wood’s mest kraftfulla modell, GRAN 900, bra i sovrummet).

  Bästa tipsen för att lindra pollenallergin 2022:

  • Vädra minimalt, särskilt när det är varmt och torr ute. Tidigt och sent är bäst att vädra
  • Håll koll på aktuell pollenprognos
  • Byt kläder, tvätta ansiktet och skölj håret efter utevistelse
  • Investera i en bra luftrenare
  • Undvik att vara ute när det är som varmast och torrast, morgon och kväll när daggen ligger är det minst pollen
  • Skölj näsan morgon och kväll
  •  Fråga på apotek om lämpliga receptfria läkemedel
  • Vid svårare besvär, prata med din läkare
  • Använd ett munskydd av typen FFP2 när du är ute, det hjälper en del

  Svenska luftvårdsprodukter från Alingsås

  På Wood’s i Alingsås arbetar vi varje dag med att ta fram de bästa produkterna och lösningarna för luftvård i hemmet och på arbetsplatser. Vi har hela 10 års garanti på våra produkter och dessutom har vi egna serviceverkstäder. Det cirkulära kvalitetstänket genomsyrar hela vårt erbjudande – vi bevisar att kvalitet lönar sig, både för dig, för oss och för vår miljö.

  Här kan du läsa mer om våra olika energisnåla och effektiva luftrenare