Tips

  Bli av med oönskade dofter i husbilen

  2 minuters läsning

  Martin och Maria har levt husbilsliv i ungefär tio år, något som de är långt ifrån ensamma om. Idag finns det över 110 000 husbilar registrerade i Sverige, alltså lite drygt 105 husbilar per 10 000 invånare, visar siffror från Husvagnsbranschens riksförbund. När Martin och Maria åker ut med husbilen så är det oftast ihop med sina två barn.

  Wood's ozonaggregat tar bort dofter i Martin och Marias husbil

  Se filmen

  Ofräsch och sunkig lukt i husbilen efter vintern

  Tidigare upplevde Martin och Maria att det luktade ofräscht och sunkigt i husbilen när den har stått avställd under vintern, något som ju inte är så trevligt när man ska ge sig i väg ut på vägarna.

  – När vår husbil hade varit avställd luktade det mysko, det var därför vi köpte ozonmaskinen, berättar Martin.

  – Vi använder också ozonaggregatet när ”någon” har glömt att ta ut soporna, tillägger Maria med ett leende och en menande blick på Martin.

  Med en hel familj i en husbil blir det många olika doftmolekyler, damm, smuts och annat organiskt restmaterial som samlas varje dag. När ofräsch lukt inte längre går bort genom att rengöra, vädra och städa är ozonbehandling ett optimalt sätt att återställa fräsch lukt i en husbil. Har man dessutom med sig husdjur i husbilen blir behovet av att avlägsna dålig, kvarhängande lukt ännu större. Det är viktigt att förstå att ozonbehandling inte är en magisk städmetod som avlägsnar även smuts, för så är det inte. För att få effekt av ozonbehandlingen ska man först städa bort lös smuts, beläggningar, damm, hår och rester av organiskt material innan man sätter i gång ozonaggregatet.

  Gråvatten kan också sprida dålig lukt i husbilen

  Alla som har husbil vet att också det så kallande gråvattnet kan ge ifrån sig allt annat än behagliga odörer som sprider sig inne i husbilen. Med hjälp av ozonaggregatet kan man avlägsna den dåliga lukten i väntan på möjlighet att tömma och rengöra sin gråvattentank.

  – När gråvattnet luktar illa är det väldigt bra att kunna köra i gång ozonmaskinen, säger Martin.

  Familjen har nu använt ozonmaskinen under en hel säsong och tycker att den funkar väldigt bra för att hålla husbilen fräsch och fri från dålig lukt.

  – Ja, den tar bort alla oönskade dofter och ja, den funkar jättebra!

  Om ozon och ozonbehandling

  Ozon är naturens eget sätt att rena luften och bildas naturligt vid åskväder, då blixtarna uppstår. Den fräscha, friska känsla som luften har efteråt är resultatet av naturens egen ozonurladdning. Ozonaggregatet fungerar på samma sätt. Det är en liten apparat som man ställer in i det aktuella rummet eller utrymmet och enkelt startar på önskat program. Under tiden ozonreningen pågår ska inga människor, djur eller växter finnas i samma utrymme. När processen är klar vädrar man ut utrymmet ordentligt, med självdrag eller ventilation.

  Wood’s svarar på vanliga frågor om ozon:

  Ozon – är det farligt? 
  När ozonaggregatet används så som instruktionsmanualen anger kan man på ett säkert sätt använda ozon för luftrening.

  Vad är ozon?
  Ozon är en naturligt förekommande gas (O3) som uppstår när solens strålning möter syret i luften. 

  Hur bildas ozon i ozonaggregat? 
  I ozonaggregat framställs ozon med hjälp av en elektrisk högspänningsurladdning i en kontrollerad process.

  Kan man uppehålla sig i utrymmen där ozonbehandling pågår?

  Nej, det ska man inte göra.  Ozon är skadligt vid inandning och man ska inte uppehålla sig i utrymmen där ozonbehandling pågår innan det har vädrats ur, så länge som det luktar ozon i utrymmet (luktar lite som klor).

  Följ alltid säkerhetsanvisningarna vid användning av ozonaggregat. I Wood’s Ozonskola ger våra experter svar på fler frågor om hur man på ett säkert sätt kan använda ozonaggregat för att avlägsna dålig lukt.

  Läs mer om ozon här 
  Hitta ditt eget ozonaggregat här