Tips

    Avfuktare i sadelkammaren underlättar vardagen i stallet

    2 min

    Hoppryttaren Fredrik Höglund berättar om vad som underlättar hans och familjens vardag.

    Avfuktare i sadelkammaren underlättar vardagen i stallet och ger tid till annat.

    För hoppryttaren och uppfödaren Fredrik Höglund är det idag en självklarhet att ha en luftavfuktare i sadelkammare och torkrum, men så har det inte alltid varit. Fredrik och hans familj, som alla är mycket engagerade i hästverksamheten, minns en tid då leriga täcken inte torkade på flera dagar, då sadlar, träns och schabrak fick läggas fuktiga tillbaka på hästarna och ridhjälmar som fick tas på innan de hade torkat sedan den senaste regnskuren.

    — Det är ovärderligt att använda avfuktare för att torka utrustning till både häst och ryttare i sadelkammaren. Det sparar mycket tid, besvär och onödigt jobb för oss och vi får mer tid över till hästarna, säger Fredrik, som tävlar sina hästar i princip varje helg under vår, sommar och höst.

    Familjen Höglund driver sin hästverksamhet på en gård i Jönköpingstrakten och har vanligtvis fyra till sex hästar på anläggningen, varav tre tävlingshästar och två till tre unghästar i träning. Fredriks tävlingshäst Pripps är en hingst född 2014, efter Eric van der Vleutens Verdi som med sin ryttare Maikel van der Vleuten bland annat vunnit lagsilver i OS 2012. Tillsammans med Pripps har Fredrik fått många fina placeringar nationellt. Familjen äger också hingsten Gambrinus, efter Latour, född 2016.

    —Jag har hållit på med hästar sedan jag var liten och nu är hela familjen involverad. Även om vi alla fyra hjälps åt så är det mycket jobb att sköta stallet och ta hand om, träna och tävla sex hästar samtidigt som man arbetar heltid. Allt som kan förenkla och spara tid är välkommet och om det dessutom sparar pengar så är det en ytterligare bonus. En så enkel lösning som att skaffa en luftavfuktare gör stor skillnad i vardagen. Bara att hästarnas täcken torkar snabbt underlättar oerhört.

    Alla som håller på med hästar vet hur dyr utrustningen är. En bra sadel kostar allt från trettiofemtusen kronor och uppåt, ett träns kostar flera tusen kronor. I de flesta sadelkammare förvaras även ridstövlar, chaps, jodhpurs, hjälmar och ytterkläder. Att förvara utrustning för häst och ryttare i en miljö där den torkar snabbt och hålls i gott skick är därför en god investering

    — även för hästarnas skull. Hästar kan få eksem, klåda och utslag när man lägger blöta täcken och fuktig utrustning på deras känsliga hud och hårrem. Musklerna är kalla om täcket inte är torrt, vilket ökar skaderisken vid träning. Känsliga hästar kan även få skavsår på kota eller kronrand när man tar på dem skydd som inte torkat.

    — Våra hästar är det absolut värdefullaste vi har, det viktigaste för oss och verksamheten är att de mår bra och är friska. Därför är det så skönt att alltid kunna lägga på dem ett torrt täcke, att aldrig behöva lägga på en fuktig sadel eller vojlock eller ta på benskydd som inte har torkat sedan dagen innan. Med vår senaste luftavfuktare, en Woods LD40Pro, torkar täcken och utrustning ännu snabbare tack vare utblås av varmluft som enkelt kan riktas dit det behövs bäst.

    Fredriks förhållande till luftavfuktare började dock inte i stallet; han driver även en byggfirma och använder ofta en större industriluftavfuktare vid byggnationer, en förebyggande åtgärd som motverkar att fukt byggs in.

    — Dessutom har vi alltid en avfuktare i gång i ett hyreshus vi äger, det gör att luftmiljön i hela byggnaden blir bättre.

    En risk när man torkar genomblöta hästtäcken i stallmiljö är att man riskerar mögel och damm på grovfodret. Många stall har plåttak eller är plastfodrade och när fukten från blöta täcken kondenseras är risken för mögelutveckling stor när vätska droppar ner på torrt hö eller halm och får det att mögla och damma.

    — Vi har ett ganska nybyggt stall, modernt och med god ventilation, berättar Fredrik, men det genereras ju alltid fukt i ett stall och vi fick tänka till för att hålla den borta från foder och hö. Vi kan för det mesta ha stalldörrarna öppna, utom när det är så kallt att vattenrören riskerar att frysa, och det är ju det bästa för hästarna. Tack vare våra luftavfuktare så kan vi hålla dörrarna till sadelkammare, grovfoderförvaring och foderkammare stängda, utan risk för att det blir fuktigt därinne samtidigt. Tack vare att vi kan ha dessa rum stängda så kan vi också sänka värmen på radiatorerna betydligt, vilket gör att vi sparar både pengar och energi.

    — Det är lätt att bli helsåld på luftavfuktare när man är hästmänniska och vardagen under mer än halva året präglas av genomblöta, tunga och leriga täcken, dyngsura benlindor, våta benskydd, regndränkta ridhjälmar och regnvått läder. En avfuktare i sadelkammaren ger inte bara torrare luft, luften blir även renare, något man ser bevis på när man tömmer vattentanken och ser all smuts som samlats där.

    Dessutom blir man med en luftavfuktare av med den envisa, lite sura lukten av svettig häst och den dävna, nästan unkna odören från täcken som aldrig riktigt torkar.

    – Man känner verkligen skillnad på lukten nu, säger Fredrik, både i sadelkammaren och på utrustningen. Utan luftavfuktare luktade hela sadelkammaren ofta surt av hästsvett. Nu luktar det mest läder – men man kan också känna den varma, goda doften av torr häst. Och den vill man ju inte vara utan.

    Fakta om luftavfuktare:

    Avfuktare är det enklaste, billigaste och mest effektiva sättet att bli av med överflödig fukt och dålig lukt. Luftavfuktaren fungerar genom att kondensera fukt från luften. Vattnet samlas i en tank alternativt leds till avlopp via en slang. Genom att fukten avlägsnas blir det en bättre luftmiljö och mindre risk för mögel.

    Det finns många olika storlekar och modeller att välja bland, beroende på bland annat kapacitetsbehov och ytan som ska avfuktas. Det finns även avfuktare med energieffektivt varmluftsutblås som fönar exempelvis blöta hästtäcken torra på rekordtid. Tack vare varmluften så kan man sänka värmen på elementet ett par grader och spara både pengar och energi.