Tips

  Avfuktare i källaren får familjens vardag att fungera

  4 minuters läsning

  Familjen Arnstrand, som består av Lisa, Martin och tre döttrar, bor i ett härligt hus från 1910-talet i centrala Alingsås. I husets stora källare pågår ständigt vardagens aktiviteter, dygnet runt. Här finns, förutom förrådsutrymmen, även verkstad, pysselrum, cykelförvaring och – inte minst – tvättstugan där all den tvätt som genereras av fem aktiva människor ständigt cirkulerar mellan tvättkorgen, tvättmaskinen och torkställningen.

  Wood's avfuktare i källaren hos familjen Arnstrand

  Se filmen

  Alla aktiva familjer vet hur mycket tvätt det blir på bara ett par dagar. Om tvätten inte torkar fort nog så växer högarna snabbt och blir till b erg. Att kunna torka tvätten snabbt, effektivt och energisnålt står därför högt på de flesta familjers önskelista. I familjen Arnstrands källare står en torkrumsavfuktare från Wood’s som tar hand om fukten dygnet runt, samtidigt som den blåser tvätten torr.

  – Vi är ju en stor familj och avfuktaren är i gång dygnet runt, eftersom vi i princip tvättar och torkar tvätt tjugofyrasju. Tvätten luktar gott och framför allt torkar den väldigt fort – och det behöver vi, säger Lisa.

  En torkrumsavfuktare fönar tvätten torr samtidigt som den avlägsnar fukten i luften i hela utrymmet och omvandlar den till vatten, som samlas upp antingen i behållaren eller leds till avloppet med en medföljande slang. Samtidigt som tvätten fönas torr i rekordfart får man ett behagligt inomhusklimat, oavsett om det är i en källare eller något annat rum i huset.

  För Martin är cykling ett stort intresse och att cyklarna ska torka snabbt när de rengjorts efter senaste rundan är viktigt[CKE1]  för att de inte ska rosta eller ta skada av fukt.

  – Tack vare att avfuktaren hela tiden håller efter fukten så blir luftmiljön bra även för cyklarna. Jag behöver heller inte oroa mig för att det som droppar på golvet när jag hänger upp nytvättade cykeldelar eller annan utrustning ska orsaka fuktskador eller mögel i huset.

  – När vi flyttade in i huset så luktade det lite unket i källaren, men nu känns det behagligt, det har blivit torrt och hela källaren känns mycket bättre, berättar Martin och Lisa.

  Familjen brukar flytta runt avfuktaren i källaren, så att den får jobba där den bäst behövs för tillfället. Exempelvis är den jättebra att ha i pysselrummet när döttrarna sitter där och målar och pysslar, så att både spill, vattenfärg, pärlplattor och andra alster torkar upp.

  De var så nöjda med sin första avfuktare från Wood’s att de nu har köpt en till.

  – Vi har ett gammalt hus med stenkällare ute på öarna också, så den första avfuktaren från Wood’s som vi köpte 2010 har vi flyttat dit och här hemma har vi en ny torkrumsavfuktare som är ännu effektivare specifikt på att torka tvätten snabbt.

  Torkrumsavfuktare från Wood’s är specialutvecklade för att föna tvätten torr, samtidigt som luften avfuktas. Dessutom omvandlar LD-modellerna vattenånga till värme: för varje liter vattenånga som kondenseras får man 780W i ren värmeenergi retur. I en rå, fuktig och kall källare betyder denna funktion att man inte bara får en torrare källare med mer behagligt inomhusklimat, utan även att det upplevs som varmare[CKE1]  när luften blir mindre fuktig.

  – Vi är supernöjda med våra avfuktare. Utan dem skulle nog inte vår vardag fungera!

  Därför är torkrumsavfuktare det bästa alternativet att torka tvätt inomhus

  Att torka tvätten inomhus utan att transportera bort den fukt som genereras kan leda till fuktskador, mögel, dålig och unken lukt och försämrat inomhusklimat. Utomhustorkning är relativt sällan ett alternativ i det skandinaviska klimatet (och många väljer dessutom bort det även sommartid på grund av pollenallergi). Torktumlare sliter mycket på kläder och textilier och det ljud och de vibrationer den åstadkommer kan vara störande både för de boende i hushållet och för grannar, om man bor i flerbostadshus eller radhus.

  Lika effektivt för blöta och fuktiga ytterkläder – direkt från lekplatsen

  För barnfamiljer kan det vara en utmaning bara att få kläderna torra till nästa dag, inte minst barnens ytterkläder som kan vara både smutsiga och blöta efter en dag med utomhuslek. Men man kan inte lägga otvättade ytterkläder i en torktumlare och man vill inte heller behöva tvätta dem varje dag. Då är det perfekt att ha en riktig klädtorkare till sin hjälp – avfuktaren. Bara häng upp alla ytterkläder och låt dem torka både skonsamt och snabbt, utan att slita bort de impregnerande egenskaperna som finns på många av dagens ytterplagg. Är det sand och lera kvar, så är det bara att borsta av när plagget torkat. För varje gång du slipper tvätta ytterkläderna så ökar deras livslängd.

  Tvätt- och klädtorkaren – en flexibel och effektiv vardagssuperhjälte

  Tvätt och klädvård är en betydande del i de flesta familjers vardagsliv, inte minst barnfamiljers. Alla som lever ett aktivt liv vet hur skönt det är att effektivt kunna torka tvätt, textilier, ytterkläder och skor, så att man hinner med nya utomhusäventyr (eller en stund i soffan). Att torka tvätt snabbt, tyst och skonsamt är både smart, hållbart och cirkulärt gynnsamt samtidigt som det ger tid över till annat.

  Läs mer om avfuktare här. Läs mer om att tvätta och torka tvätt med hållbarhet i fokus här.