Tips

  Avfuktare i gemensam tvättstuga för ökad grannsämja

  2 minuters läsning

  Arkblad fastigheter i Alingsås äger och förvaltar cirka 200 hyreslägenheter och 4000 kvm industrilokaler i Alingsås. Företaget tar väl hand om sina fastigheter med kontinuerlig skötsel och noggrant underhåll och varje gång en ny fastighet adderas så renoveras tak, fasad, trappuppgång och tvättstuga.

  Wood's avfuktare i gemensam tvättstuga

  Se filmen

  Joakim Berg arbetar med underhåll av fastigheterna och har många års erfarenhet av gemensamma tvättstugor, och vet vilka lösningar som fungerar bra. Han har också erfarenhet av vad som kan ge upphov till problem och missämja bland hyresgästerna. Ett stort problem är oftast att hyresgästerna inte hinner få tvätten torr inom ramen för hyresgästernas tvättid.

  –  När vi testade att använda en torkrumsavfuktare i den gemensamma tvättstugan i en av våra fastigheter märkte vi direkt att tvätten torkar mycket snabbare, jämfört med hängtorkning, säger Joakim.

  Att tvätten torkar snabbt är en stor fördel för gemensamma tvättstugor där hyresgästerna ska hinna både tvätta och torka sin tvätt inom sin tvättid.

  – Nu hinner våra hyresgäster med både tvätt och torkning inom den bokade tiden.

  En annan positiv effekt av torkrumsavfuktaren är att betydligt fler hyresgäster har börjat använda den gemensamma tvättstugan igen, efter att tidigare i större utsträckning ha tvättat, hängtorkat och torktumlat i sina egna lägenheter.

  – Vi ser redan att detta ger en bättre ekonomi; det säger ju sig själv att åtta tvättmaskiner drar mer ström än två.

  Minskad användning av lägenheternas egna tvättmaskiner och torktumlare har också bidragit till en lägre ljudnivå i huset och störningarna upplevs ha minskat.

  – Många påpekar också hur skönt det är att slippa ta med sig halvtorkad tvätt upp i lägenheten när tvättiden är slut. Att ha en klädställning stående i vardagsrummet hela tiden vill de flesta slippa. Man behöver inte ha ett stort torkrum hemma när man har en torkrumsavfuktare.

  Så här summerar Joakim fördelarna med Wood’s torkrumsavfuktare LD40Pro:

  1. Effektivare torktid
  2. Minskade energikostnader, både för fastighetsbolag och hyresgäster
  3. Ökad grannsämja

  – Detta är en torklösning som har löst många utmaningar för oss och verkligen skapat mervärde för våra hyresgäster. Att som fastighetsbolag investera i torkrumsavfuktare till gemensamma tvättstugor är ett ekonomiskt och enkelt sätt att spara tid och pengar, samtidigt som hyresgästerna ges en bättre upplevelse. Vi är supernöjda!

  Risker vid torkning av tvätt inomhus, utan avfuktare

  För hyresgäster som inte har möjlighet att hinna torka sin tvätt i den gemensamma tvättstugan inom ramarna för den bokade tiden är hängtorkning av tvätten inne i lägenheten ofta det enda alternativet. Men tar man inte hand om den fukt som tvätten genererar, till exempel genom att använda en avfuktare, kan detta leda till problem – som hyresvärden får ta de långsiktiga konsekvenserna av. Effekterna av torkning av tvätt inomhus är till exempel dålig lukt, försämrad inomhusmiljö och i värsta fall mögel och fuktskador i lägenheten eller huset.

  Hållbar avfuktning gör gott för både byggnad och tvätt

  Ett enkelt, ekonomiskt och energismart sätt för fastighetsägare och hyresvärdar att undvika problem med fukt och dess olika konsekvenser är att investera i en bra torkrumsavfuktare till den gemensamma tvättstugan. Den blåser inte bara tvätten torr, utan avfuktar samtidigt hela rummet. När hyresgästerna ser att tvätten gott och väl hinner torkar inom den bokade tiden och dessutom luktar gott så kommer fler välja att tvätta och torka sina kläder där. Många vill också undvika torktumlare, dels på grund av det höga slitaget på kläder och textilier, men även med tanke på buller, vibrationer och elförbrukning. Wood’s har flera modeller av torkrumsavfuktare som är specialiserade för större utrymmen, som gemensamma tvättstugor.

  Torkrumsavfuktaren – en toppeninvestering för hyresvärdar och fastighetsbolag

  Luftavfuktning är det överlägset snabbaste, mest skonsamma och energisnåla sättet att torka tvätt inomhus, året runt. En torkrumsavfuktare med fön-funktion torkar tvätten ännu snabbare än vanliga avfuktare, då den blåser tvätten torr med varmluft. Dessutom tas den värme som uppstår vid kondensering av vattenångan tillvara och för varje liter vattenånga som kondenseras får man 780W i ren värmeenergi i retur. Resultatet blir väldoftande tvätt som torkar i rekordfart, mindre fukt och behagligare inomhusmiljö i tvättstugan och omgivande utrymmen.

  Här kan du läsa mer om varför det inte är bra att torka tvätt inomhus utan att ta hand om fukten – och varför avfuktare rekommenderas:

  expressen.se

  Läs mer om Wood’s olika modeller av avfuktare för torkning av tvätt här: