Fukt

  4 tecken på att ditt hem behöver en avfuktare

  2 min läsning

  Synlig mögel, instängt luft, kondens på fönsterrutor och kläder som inte torkar. Dessa är säkra tecken på att ditt hem behöver en avfuktare.

   

  1. Fuktig luft i din källare

  Som en klok man en gång sa: ”följ alltid din näsa”. Ditt luktsinne kan berätta mycket om ditt inomhusklimat när det gäller fuktighetsnivån.

  – Många av oss kanske associerar våra källare med en viss fuktig, kall och instängd lukt. Den lukten kan faktiskt vara ett tecken på förhöjda nivåer av luftfuktighet, säger Ørjan Myran, hos Wood’s – en av de ledande specialisterna inom avfuktning. Myran förklarar att om du skulle sätta en avfuktare i källaren, skulle du märka drastiska förändringar i luften och lukten efter bara ett par månader.

  – Den märkbara ”källarlukten” skulle försvinna. Istället skulle luften kännas mer tät och mindre rå, säger Myran.


  2. Dagg på dina fönster

  – Fukt ackumuleras alltid på de kallaste ytorna i ett rum i form av dagg eller till och med vattenpärlor. Du kanske är van vid lite dagg på dina fönster men moderna två/treglasfönster bör normalt inte samla fukt. Om de gör det är ditt inomhusklimat förmodligen alltför fuktigt, säger Myran.


  3. Svarta fläckar

  Detta gäller särskilt om du också börjar märka svarta fläckar. Det är troligtvis mögel och är ett säkert tecken på att något är fel. Du kanske ser mögel längs dina fönster, men du bör också se till att kontrollera ditt sovrum.

  – Om din säng placeras direkt mot en utomhusvägg kan du ge mögel en idealisk miljö som är både fuktig och varm, säger Myran.

  Mögel kan vara skadligt för både ditt hem och din hälsa. Du borde då införskaffa en avfuktare för att förbättra ditt inomhusklimat och bli av med mögel.


  4. Moderna vattenvanor i äldre hem

  Om ditt hem byggdes för mer än 50 år sedan byggdes det med en annan vattenanvändning i åtanke. Förr i tiden duschade människor mer sällan än idag. Dagliga duschar var ovanligt och kläder hängdes upp för att torka ute. Nu duschar vi mycket oftare och många av oss torkar vår tvätt på ställning inomhus. Vanor som detta sätter en enorm belastning på äldre ventilationssystem som uppriktigt sagt aldrig designats med en sådan fuktighetsgrad i åtanke. Om detta låter bekant bör du definitivt skaffa dig en avfuktare för att förbättra ditt inomhusklimat. Som ytterligare en fördel kommer du att märka att kläderna på torkställningen torkar mycket snabbare. Det är faktiskt bättre för både miljön och dina plagg att använda en torkställning och en avfuktare än en vanlig torktumlare.

   

  Wood's avfuktare

  Se vårat produktsortiment över avfuktare

  Hitta avfuktare